De tuin onderhouden en mooi maken
tuin
De Tuin

tuin
zithoek

tuin
Hoog water

tuin
20 cm boven normaal pijl

tuin
kijkend vanuit de tuin naar het water

Het staat er nu wel erg aardig dat we als hobby hebben om de tuin mooi te maken, maar dat is toch wel relatief.
Een paar jaar geleden hadden we iemand die de tuin elke week even een beetje bijhield, gras maaien, wieden ,beetje snoeien, de heg bijhouden, de straatjes aanvegen, het te veel aan onkruid weg halen. Dat was erg goed. De gepensioneerde free lance tuinman hield er jammer genoeg mee op. Toen kwam een jongeman die ook een beetje de tuin bijhield. Die had zo zijn eigen idee over de inrichting van de tuin. Aardige jongen maar geen tuin die aansloot bij ons idee van een leuke tuin. Nu komt er af en toe een student het gras even knippen en de paadjes wieden. Nu in 2006 komt er helemaal niemand meer en heb ik het volledig zelf in de hand genomen. Niet dat er veel verandert, maar hele bossen wilde planten heb ik eruit gehaald en er een wat overzichtelijker geheel van gemaakt.
In 2000 hebben we de tuin laten veranderen toen er een andere carport moest komen door de grotere camper. Mooie ronde vormen getekend door Eduard, de broer van Maria en een nieuw grasveld, aanpassingen van de vijver en de zithoek. Heel veel struiken en bomen zijn verplant om een leukere doorkijk te hebben naar het water. Heel geslaagd allemaal. Minder onderhoudsgevoelig. Ik doe nu zelf het wieden en het planten en het knippen. We hebben een druif geplant, dat ben ik dus niet, voor het prieel om net als bachus straks te reiken naar de druiven die over een paar jaar boven ons hoofd groeien. In overdaad genietend van het goede leven. Naast de klaterende fontein in de vijver die ernaast ligt. Tegen de veranderde carport staan frambozen op het noorden, dan worden ze niet beschadigd door de zon. In 2004 en 2005 zat er al een rijke oogst aan. Elke dag hadden we frambozen in de yoghurt. Samen met de clematis waar al twee bloemen in zitten ook op de grens van onze tuin. De clematis op het noorden redt het niet. Het blijven zeer dunne takjes met een enkel blaadje dat bij de zon kan komen De klimop doet het daarentegen geweldig goed in deze schaduw kant. Een dag in de week loop ik nu de tuin langs voor maaien en onkruid.
Hobby? Ja we genieten er van. Het hoekje wilde planten 1 jarig, het hoekje snijbloemen, de verrassend opkomende bollen van jaren geleden, viooltjes die zomaar in de zitcirkel opschieten, de aardbeien waarvan we echte aardbeien hebben geoogst en die steeds meer uitbreid op de stenen van de zitcirkel. De verplante struik in de heuvel op de grens met de gemeente tuin die elke dag een opbeurend woordje moet hebben omdat hij er heel slecht voorstaat. En de vlinderstruik die nadat ik hem wat kort gesnoeid had nodig weer opnieuw een kopje kleiner moet worden gemaakt. Het stuk van de gemeente naast ons is ook opgeknapt in 2000. Dit sluit na overleg aan op de beplanting bij ons stuk. Een aardige combinatie waar we heel blij mee zijn. Alleen moet het stukje van de gemeente een beetje gesnoeid worden en blijft het grasveldje heel erg nat altijd.
Staat er geen index op de bladzijde tik dan op deze link
Naar het begin van deze bladzijdeNaar het begin van deze bladzijde